Det är nog ingen som inte har hört talas om den amerikanska basketligan NBA, med världskända spelare som Michael Jordan, Charles Barkley och Shaquille O´Neal. Även om man inte är intresserad av basket så är det omöjligt att inte ryckas med av spänningen i matcherna som är på en helt annan nivå än något man kan få se hemma i Sverige.

Svenskar i NBA

Det finns inte många nba spelare som kommer från Sverige. Ett namn som kan nämnas är Jonas Jerebko som faktiskt är den första svensk som någonsin blivit draftad till ett NBA lag och som spelade i Detroit Pistons. Sen finns också Jeffrey Taylor som är född i Sverige men flyttade till USA som 17 åring och blev draftad till Charlotte Bobcats.

Vad kan en spelare få i lön

Det är inga små slantar en bra NBA spelare kan dra in. Kobe Bryant tjänar omkring 30 miljoner dollar om året på sina matcher och stjärnan LeBron James skrev förra året på ett 3 årigt kontrakt som ger honom 850 miljoner kronor för att spela i Cleveland Cavaliers. Det kontraktet har gjort honom till den bäst betalda spelare genom tiderna och visar tydligt hur uppskattad han är av sin klubb.

Kärleken till spelet

En lagsport som engagerar hela världen

Basket och framför allt NBA är en sport som drar publik i hela världen. Matcherna sänds live på tv och även om det för oss svenskar blir mitt i natten på grund av tidsskillnaden så sitter många lika fullt framför sin tv. Spelarna som blir uttagna till klubbarna i ligan är oerhört skickliga idrottsmän som levererar riktigt spännande matcher från början till slut.