NBA är den amerikanska basketligan och förkortningen står för National Basketball Association. Ligan består av 30 klubbar med lag från USA och Kanada som är uppdelade geografiskt i två grupper. I slutspelet möts man sedan i match-serier, där vinnaren går vidare tills det kvarstår ett lag från varje grupp som möts i finalmatchen.

De 13 reglerna

Basketen uppfanns 1981 av en kanadensare vid namn James Naismith och var ursprungligen tänkt som underhållning när baseball och den amerikanska fotbollen hade säsongsuppehåll. Från början använde man flätade korgar, men med tiden insåg man att det var enklare om korgen hade ett hål i botten så man slapp klättra upp för att hämta ner bollen. Naismith skrev i samband med detta de 13 reglerna som ligger till grund för dagens basket.

5 spelare på plan, 12 i matchen

Basket är en sport som spelas defensivt och offensivt, precis som till exempel hockey. Under en match möts två lag med vardera fem spelare på planen och sju på bänken för att kunna byta av vid avblåsning. Spelplanen är uppdelad i sektioner med linjer som inte får passeras hur som helst, och spelaren får bara ta ett visst antal steg utan att bollen studsas mot marken.

Fokuserat spel krävs

Basket är inte en fysisk sport

Basket är inte som många andra sporter en fysisk sport på det sättet att man får flytta på motståndaren. Reglerna kan liknas vid till exempel fotboll där det är bollen som ska hanteras och inte motståndaren. Reglerna är hårda och utvisning eller avblåsning sker konsekvent om man exempelvis hårdhänt knuffar sin motståndare för att på så sätt ta över bollen.