NBA står för National Basketball Association och är en professionell basketliga i Nordamerika med både lag från USA och Kanada. Den grundades 1946 av ägarna till de största ishockeyarenorna i USA och Kanada och hette då Basketball Association of America vilket förkortades till BAA. 1948 bytte ligan namn till NBA och slogs ihop med National Basketball League (NBL). Ett antal år senare gick också American Basketball Association (ABA) ihop med NBA.

Ligan spelas av många lag

När NBA startade bestod ligan av 11 lag som tävlade mot varandra men genom åren har antalet lag utökats och består idag av 30 lag. 29 lag är ifrån USA och ett är ifrån Kanada. Den nuvarande organisationen delar upp lagen i två delar med tre divisioner innehållandes fem lag. Denna indelning introducerades under säsongen 2004-2005.

Lätt att följa via nätet

Även om basket kanske inte har lika stor uppmärksamhet i Sverige som i USA så kan det ändå vara intressant att följa vad som händer i NBA. Det kan man göra i till exempel tidningen Aftonbladet. På deras hemsida är det lätt att söka efter artiklar som både rör basket och NBA. De har artiklar om både tidigare säsonger och årets säsong.

Många lag spelar i NBA.

Basket – en intressant sport

Basket är en fartfylld och intressant sport och NBA är den mest kända ligan inom sporten. Den är en sammanslagning av några basketligor och består av 30 lag som tävlar i olika divisioner mot varandra. Det går enkelt att följa årets säsong och läsa om tidigare säsonger på Aftonbladets hemsida. Där kan man lätt söka upp de artiklar man finner intressanta.