Allsvenskan är en division som förekommer i flera olika sporter, men de allra flesta av oss associerar ordet förmodligen till fotboll. I svensk fotboll är allsvenskan den allra högsta serien där 16 lag årligen tävlar om att bli allsvenska mästare. På våren varje år sätter allsvenskan igång, för att sedan kora en vinnare framåt höstkanten. Det innebär oerhört mycket prestige att bli allsvensk segrare och förutom att själva laget gynnas av en mästartitel, så kan det också vara inkörsporten för fotbollslagets enskilda spelare till kontrakt med utländska, renommerade klubbar. Sedan allsvenskan infördes år 1924 är det Malmö FF som med stort avstånd till nästkommande lag kammat hem hela 19 allsvenska segrar. Så är det också för det här lagets spelare som några av de dyraste transfersummorna betalats genom åren.

Hur många lag tävlar om guldet?

Allsvenskans nuvarande format innebär att det varje år är 16 lag som tävlar för att vinna guld. Lagen möts i dubbelmöten, vilket innebär att samma lag spelar två gånger mot varandra, nämligen på hemmaplan och på bortaplan. Poängen räknas lite annorlunda än den vanligen förekommande summeringen av mål. Istället går det till på så vis i allsvenskan, att en seger oavsett antal mål ger laget tre poäng. En match som slutar oavgjort ger en poäng åt vardera lag, medan en förlorad match inte ger några poäng alls. Det plats ett lag hamnar på i ligan beror dels på poängen det samlat ihop under matcherna, men också på målskillnad och slutligen på vem som har gjort flest mål.

Vad är det då lagen vinner i allsvenskan? Det är inte bara mästartiteln och äran, utan även en pokal kallad Lennart Johanssons pokal och en guldmedalj. En detalj som är typisk för allsvenskan när det gäller medaljfördelning är att andra och tredje plats inte får silver och brons, utan stora silvret och lilla silvret. Här är det laget på fjärde plats som får en bronsmedalj. Den här traditionen, som sträcker sig ända tillbaka till allsvenskans början, sägs komma från att det tidigare bara spelades om en första och andra plats. De lag som kvalade ur mot guld- respektive silvervinnarna tilldelades förr en slags delad tredje plats med lilla och stora bronset som medaljfördelning.

Förändringar i allsvenskans 16 lag

Vilka 16 lag som är med och spelar i allsvenskan varierar naturligtvis från år till år. De lag som gör fotboll allsvenskan resultat 15 och 16 flyttas ner till superettan, vilket är divisionen närmast under allsvenskan. De två lag som befinner sig överst i superettan flyttas istället över till allsvenskan och får en chans att kvalificera sig där. Det uppstår alltid överraskande händelser när lagen till allsvenskan fstställs. De senaste par åren har två lag kvalat in i allsvenskan som aldrig tidigare varit med. Det är Östersund FK och AFC Eskilstuna som tränat sig upp på högsta nivå och sörjer för att det blir rörelse i mästerskapet.

2016 års vinnare av allsvenskan var som så många gånger förr Malmö FF. På andra plats kom AIK och på tredje och fjärde IFK Norrköping och IFK Göteborg. Av de här fyra lagen brukar Malmö FF, IFK Norrköping och IFK Göteborg befinna sig på topplaceringar i allsvenskan. Andra traditionellt starka lag under årens lopp har varit Helsingborgs IF, IF Elfsborg , Djurgårdens IF och AIK. Tendensen är att det sker störst förändringar bland de lag som ligger längst ner i allsvenskan, medan lagen i toppen håller sig kvar år efter år.

Fotboll allsvenskans resultat enligt svensk tradition

När det gäller fotboll allsvenskans resultat så är många svenskar med passion för fotboll med från början till slut under varje års mästerskap. En egenhet för allsvenskan är att medaljplaceringar som gett guld inte kan likställas med att bli svensk segrare. Malmö FF har fått guldmedalj 22 gånger men segrat endast 19 gånger. Det är fler komponenter än medaljen som avgör om det blir en seger.

Allsvenskan genom tiderna

allsvenskan är en av de tävlingar i Sverige som har mest tradition i ryggen. Redan 1924 togs beslutet att grunda tävlingen och sedan sin första säsong 1925/25 går den årligen av stapeln. Fastän tävlingen alltid hetat som den gör så var det från början inte riktigt sant att hela Sverige avseddes. Hela Norrland norr om Gästrikland fick inte vara med och det var inte förrän 1955/56 som Lycksele IF blev det första norrländska laget i mästerskapen. Sedan dess gör tävlingen skäl för sitt namn som allsvensk. Under årens lopp har många andra norrländska lag gjort intåg i den allsvenska divisionen. Här kan nämnas lag som till exempel GIF Sundsvall, Sandvikens AIK och nu sist nykomlingen Östersunds FK.

Fram till säsongen 1957/58 hade alla allsvenskans matcher spelats från höst till vår, men den här säsongen ändrades ordningen till att gälla från vår till höst. Just för detta år möttes två lag som spelade mot varandra tre gånger istället för två. Säsongen fick den träffande benämningen Maratonallsvenskan. Just det här året var allmänhetens intresse för fotboll allsvenskans resultat särskilt stort, eftersom Sverige varit värdland för VM i fotboll år 1958. I samband med maratonåret började allsvenskans matcher sändas i teve och därigenom spreds intresset för fotboll och allsvenskan till en ännu större publik. År 1959 spelades matchen som fortfarande innehar rekordet för antal åskådare när IFK Göteborg och Örgryte IS möttes inför mer än 52 000 personer. Samma år spelades matchen som ligger på plats två när Djurgårdens IF spelade mot IFK Göteborg med mer än 48 000 människor på läktarna.

En stor del av svensk fotbollhistoria

Resultaten i allsvenskan i fotboll har ivrigt följts av ett växlande antal entusiaster under alla år sedan tävlingarna började. Fastän tiderna har förändrats mycket mellan 1924 och idag så har tävlingen i stora drag förblivit densamma. Vad som kommit in i bilden sedan 1924 är de stora summor pengar som fotbollsklubbarna hanterar. Att en av lagets spelare blir uppköpt av en europeisk klubb kan generera åtskilliga miljoner kronor som visserligen kommer laget till godo, men som i många fall antar absurda mått. När Ajax köpte upp Zlatan Ibrahimovic från Malmö FF år 2001 betalades 82 500 000 kr. Detta är den hittills högsta summan som betalats för en svensk spelare i allsvenskan. Det som ligger i förgrunden för allsvenskan har hittills alltid varit passionen för fotboll och glädjen i spelet. Förhoppningsvis är detta även i framtiden viktigare än pengarna.

Fotboll med passion och glädje